Ce să alegem?
Când vine vorba despre alegerea lentilelor pentru ochelari, deseori ne întâlnim cu tot felul de termeni și prescurtări. Pentru început e bine să înțelegem ce nevoie avem. Așadar, hai să trecem în revistă cele mai întâlnite tipuri de lentile.
Lentilele monofocale
Lentilele monofocale sunt create pentru persoanele care au nevoie de o singură pereche de ochelari, de distanță sau de apropiere. Lentilele monofocale sunt folosite și la ochelarii pentru citit. De obicei, acest fel de ochelari sunt prima pereche de ochelari pentru majoritatea oamenilor.
Lentile bifocale
Lentilele bifocale sunt destinate corecției de vedere atât la distanță, cât și la apropiere. Acest tip de lentile este indicat persoanelor cu presbiopie, afecțiune care apare în jurul vârstei de 40 de ani.
Acest tip de lentilă vine ca o alternativă pentru a nu mai fi nevoit să ai două perechi de ochelari, una pentru aproape, alta pentru depărtare.
Lentilele progresive
Ce sunt lentilele progresive? Acestea vă permit să aveți 3 câmpuri vizuale într-o singură lentilă. Dacă aveți nevoie de mai mult de o pereche de ochelari pentru a citi, a lucra la computer sau pentru condus, lentilele progresive vă permit să faceți toate aceste activități cu o singură pereche de ochelari.Ridicați capul pentru a vedea la distanță, vă uitați drept pentru zona intermediară și lăsați capul în jos pentru a citi sau alte activități care necesită vederea de aproape, cum ar fi folosirea telefonului mobil.
Din ce sunt făcute lentilele?
În trecut, lentilele pentru ochelari de vedere erau confecționate în general din sticlă. Aceasta fiind destul de predispusă la spargere, s-au căutat alte alternative mai rezistente.
Lentile din plastic
Acestea sunt rezistente și ușoare. De asemenea, sunt confortabile și pot fi montate pe orice tip de ramă. Punctul slab al acestui tip de lentilă e că se zgârie ușor.
Lentile din policarbonat
Acest tip de lentile este cel mai rezistent la impact și mai ușor ca lentilele din plastic. Un mare avantaj este că, de regulă, lentilele din policarbonat sunt prevăzute cu tratament anti UV. Dezavantajul acestor lentile este că afectează ușor percepția culorilor văzute prin lentilă.
Lentile din sticlă
Acestea sunt excelente din punct de vedere optic, oferind percepția cea mai clară a imaginilor față de restul materialelor. Sticla beneficiază și de o rezistență mare la zgârieturi. Dezavantajul acestor lentile este că se sparg destul de ușor și sunt grele. Cele mai potrivite rame pentru acestea sunt cele întregi cu cadru complet.